Dornyay Béla – Vigyázó János - Balaton és környéke részletes kalauza
Dornyay Béla – Vigyázó János - Balaton és környéke részletes kalauza
978-615-5269-02-8

A címben szereplő részletesség az egész művön végighúzódik, s ábrákkal, térképekkel, magyarázó rajzokkal gazdagított leírásokon keresztül ismerhetjük meg hazánk legnagyobb tavának mind természeti, mind építészeti kincseit, szórakozásra kínált lehetőségeit. S bár a két szerző útikönyve több mint fél évszázada készült, nyelvezetének sokszínűsége, a régi idők ártatlansága a mai olvasó számára is megkapó élményt nyújt.

2 500 Forint
+ postaköltség
Reformkori útirajzok
Reformkori útirajzok
978-615-5269-07-3

Jó könyvet tart kezében az olvasó: nem érdemes egyfolytában végigolvasni.

Ejtsük néha ölünkbe e vaskos kötetet, ne lapozzunk tovább. Ízlelgessünk egy-egy ódon zamatú szót, kifejezést; olvassuk el újra és újra a többszörösen összetett mondatokat, a megfejtést keresve töprengjünk el a sok szálból egybeszőtt gondolatokon… s burkolóddzunk be a magunk teremtette csendbe.

Utazzunk a megidézett múltban.
Mire gondoltak, miért így látták majd kétszáz évvel ezelőtt eleink az őket körülabroncsoló magyar világot, amikor szekéren, hintóban, társaskocsin, gyorsparaszttal, forsponttal, nagyritkán a vadonatúj gőzvasúton beutazták a két hazát, Erdélyt és Magyarországot.

2 500 Forint
+ postaköltség
Eötvös Károly - Utazás a Balaton körül
Eötvös Károly - Utazás a Balaton körül
978-615-5269-68-4

Magyarország térképét nem tudom elképzelni a Duna és a Tisza határozott vonalai nélkül. De ugyanígy hozzátartozik a képhez – és hozzátartozik Magyarországhoz gyönyörűséges tavunk, a Balaton.

Eötvös Károly óta sok minden megváltozott. Utak, épületek, kikötők, nyáridőben emberek sokasága. De amíg világ a világ, csodálni fogják a Balaton környéki hegyeket: állni fog a Badacsony, Szigliget, a Szentgyörgy-hegy, a Fülöp-hegy, a Csobánc és a többi varázslatos domb, és fel fog kelni a Nap, aminek arannyá váló korongját áhítattal nézik az itt lakók és az ide látogatók, és az ezüsthíd is ugyanúgy köti össze telihold idején a Balaton északi partját a déli oldallal.

Csendes nosztalgiával gondolok azokra az időkre, amikor emberek nem rohantak el egymás mellett, és természetes volt, hogy beszélgettek múltról, jelenről és az eljövendőről. Huszadik éve élek a Balatonnak szinte jelképévé vált szent helyén, a Tihanyi Apátságban. Látom a napnyugtát és a napfölkeltét, figyelem, hogyan rügyeznek az ablakom alatt a vadkörtefák, és télen madárcsapatok találnak rajtuk pihenést és táplálékot.

Öreg halászok mesélték – ma még néhányan élnek a régiek közül –, milyen fontos volt számukra, amikor a vízen a ködben hajózva az apátság kettős tornya egyszerre csak felsejlett előttük. Akkor tudták, merre van a helyes irány.

Jó szívvel ajánlom ezt a színes útikönyvet, vagy azt is mondhatnám: történelmi mesés könyvet mindenkinek, akinek szívügye, hogy ne váljunk gyökértelenekké. Ez a mi otthonunk, ez a mi múltunk, itt kell élnünk, itt kell bátran hazát építenünk. A várromok, a templomromok, amelyekkel lépten-nyomon találkozunk a Balaton körül, erről beszélnek nekem. S arról, hogy igenis lehet és kell mindig újrakezdeni. Lehet és kell kultúrát őrizni és teremteni. Legyünk hűségesek ehhez a csodához, ami az idegen számára érdekes lehet, de nekünk, akik itt élünk, sokkal több: ez az otthonunk, ez a mi hazánk.

2 500 Forint
+ postaköltség